Skip links

Πως να ιδρύσεις την επιχείρησή σου! Kόστη και χρήσιμα tips για να την προωθήσεις.

Konstantinos Papagiannopoulos

Konstantinos Papagiannopoulos

Επιλογή νομικής μορφής: Ατομική επιχείρηση

Θες να ανοίξεις την δική σου ατομική επιχείρηση; Υπάρχουν δύο κατηγορίες υποψήφιων επιχειρηματιών. Η μία κατηγορία είναι οι μισθωτοί που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και η άλλη είναι οι αποκλειστικά ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι μισθωτοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να εργάζονται σε μια εταιρία και  ταυτόχρονα μπορούν να έχουν την δική τους ατομική επιχείρηση. Αν νιώθεις έτοιμος να κάνεις το πρώτο βήμα ή ακόμα και αν έχεις ήδη χτίσει κάποιο πελατολόγιο, στο άρθρο αυτό θα βρεις χρήσιμες συμβουλές από την ίδρυση μέχρι την προώθηση της επιχείρησής σου.  

Επιλογή κλάδου/Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ)

Πριν μιλήσεις με τον λογιστή, που είναι το επόμενο σημαντικό βήμα, ρίξε μια ματιά στους τομείς επιχειρήσεων, σκέψου ποιον τομέα θα αφορά η επιχείρηση σου και από ποιες δραστηριότητες θα έρχονται τα περισσότερα χρήματα και με αυτό τον τρόπο θα αποφασίσεις ποιος θα είναι ο κυρίως ΚΑΔ. Μπορεί αν θες να έχεις παραπάνω από ένα ΚΑΔ, βέβαια θα πρέπει να έχεις ένα βασικό.

Για κάποιες δραστηριότητες όπως πωλήσεις ή υπηρεσίες επικοινωνίας καλό θα ήταν να επιλέξεις και ένα όνομα για την εταιρία πέρα από το ονοματεπώνυμο σου.

Ραντεβού και συνεργασία με λογιστή

 Μπορείς και μόνος σου να κρατάς τα οικονομικά στοιχεία (δεν χρειάζεσαι απαραίτητα ένα λογιστικό πρόγραμμα, στο Word υπάρχουν έτοιμα λογιστικά templates για να μπορείς να στέλνεις τα τιμολόγια σου), είναι όμως καλύτερο να κρατά τα βιβλία της επιχείρησης ένας λογιστής. Οι επαγγελματίες πάντα γνωρίζουν περισσότερα και μπορούν να σε σώσουν από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Επίσης, ένας λογιστής μπορεί να αναλάβει, με το αντίστοιχο αντίτιμο, να «τρέξει» στην εφορία και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες για όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Κόστος

Πόσο θα κοστίσει όλο αυτό; Η ίδρυση της εταιρίας κοστίζει 60-100€, τα οποία καταβάλλεις μια φορά στον λογιστή για να τρέξει τη διαδικασία μόνος του (μπορείς να το κάνεις μόνος σου αλλά θέλει 2 μέρες άδεια για να βγάλεις άκρη). Επίσης, χρειάζονται 2 παράβολα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, συνολικής αξίας 20,28€. Ακόμη, ο ελεύθερος επαγγελματίας κάθε μήνα πληρώνει εισφορές ΕΦΚΑ, ενώ ο μισθωτός όχι (ανάλογα με το ύψος του μισθού, σίγουρα δεν πληρώνει με μισθό >725€ καθαρά).

Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και για τα πρώτα 3 φορολογικά έτη λειτουργίας τους, ο εισαγωγικός συντελεστής του 9% πέφτει στο μισό, δηλαδή στο 4,5%, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους (τζίρος) δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. 

Παράδειγμα: Για μια νέα ατομική επιχείρηση με τζίρο (έσοδα) 10.000 ευρώ και έξοδα 5.000 ευρώ, το καθαρό κέρδος των 5.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 4,5% με οφειλόμενο φόρο στα 225 ευρώ.

Άνοιγμα Επαγγελματικού Λογαριασμού

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά διαφέρουν ανάλογα με το είδος του νομικού προσώπου που είναι η επιχείρησή σας , για την Ατομική Επιχείρηση χρειάζονται τα παρακάτω:

 • Ταυτότητα
 • Εκκαθαριστικό (μπορείς να το κατεβάσεις από το taxisnet.gr)
 • Έναρξη ατομικής επιχείρησης (επίσης στο taxisnet.gr)
 • Λογαριασμό προσωπικού κινητού
 • Λογαριασμό ΔΕΚΟ της έδρας

Τα 4 βήματα για την προώθηση της επιχείρησής σας.

Δωρεάν καταχωρήσεις σε καταλόγους

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να συνδεθείτε με πελάτες είναι να καταχωρίσετε την επιχείρησή σας σε  διαδικτυακούς καταλόγους. Παρακάτω θα σας προτείνω από που να ξεκινήσετε και πως να καταχωρίσετε την επιχείρηση σας.

 • Δωρεάν καταχώρηση Vrisko.gr:

https://advertising.vrisko.gr/dorean-kataxorisi

 • Δωρεάν Καταχώρηση  Χρυσός Οδηγός

https://www.xo.gr/dorean-katachorisi/

 • Δωρεάν καταχώρηση στο Google My Business

Είναι η πιο σημαντική καταχώρηση για την επαγγελματική σου δραστηριότητα.

ΚPR Tip! Εμπλούτισε την σελίδα σου και βάλε του δικούς σου πελάτες να αφήσουν μια αξιολόγηση για την εμπειρία τους.

Είναι σημαντικό να πραγματοποιήσετε τις συγκεκριμένες εγγραφές γιατί με αυτόν το τρόπο τα στοιχεία της επιχείρησης σας θα εμφανιστούν γρήγορα στο διαδίκτυο. Έτσι αν κάποιος σας ψάξει στο Google Search να μπορεί να βρει το τηλέφωνο σας.

Συνδρομητικές υπηρεσίες:

Καλό είναι να γραφτείς σε συνδρομητικές υπηρεσίες:

Μία από τις ερωτήσεις που μου κάνουν οι πελάτες μου είναι ‘γιατί να γραφτώ σε μια online πλατφόρμα;’.

Από μία αναγνωρισμένη οnline πλατφόρμα μόνο κερδισμένος μπορεί να είσαι.

 • Είναι πλατφόρμες που στοχευμένα οι χρήστες θα μπουν να ψάξουν.
 • Θα αποκτήσεις άμεσα πελάτες
 • Αύξηση των εσόδων

Αν είσαι για παράδειγμα Ηλεκτρολόγος ή Υδραυλικός σίγουρα θα πρέπει να γραφτείς στην  https://doitforme.eu/el  και στο www.douleutaras.gr.

Αν είσαι Γιατρός, στο https://www.doctoranytime.gr/.

Επαγγελματικές κάρτες

Επόμενο βήμα είναι η εκτύπωση επαγγελματικών καρτών. Ένα ενδεικτικό κόστος είναι  40€ + ΦΠΑ για 300 απλές κάρτες. Μετά το κόστος αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος, την ποιότητα του χαρτιού και των μελανιών.

Εύρεση των πρώτων πελατών

Η εύρεση των πρώτων πελατών. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Ξεκινά μέσα από γνωστούς και φίλους. Κάνε κοινοποίηση στην προσωπική σου σελίδα στο Facebook.

KPR Tip! Αν είσαι για πχ επαγγελματίας που φτιάχνεις ιστοσελίδες ή κάνεις digital marketing,  ψάξε στους directory καταλόγους (Χρυσό Οδηγό, Vrisko.gr),  δες ποιοι διαφημίζονται με banner  και κάλεσε τους να τους κάνεις μια προσφορά. Για παράδειγμα όταν δεις κάποιον που διαφημίζετε με banner αλλά δεν έχει site, είναι ένας δυνητικός πελάτης.

Ανάπτυξη εταιρίας

Εν κατακλείδι, μετά την εύρεση των πρώτων σου πελατών το επόμενό σου βήμα θα πρέπει να έχει στόχο την αύξηση των πωλήσεων και την ανάπτυξη του Brand. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από στρατηγικές marketing (Facebook ads, Google ads, SEO).

Η ομάδα της KPR Digital μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn